SPEY - Sport for Prevention of Extremism in Youth

Πώς να αποφύγουμε τους Εξτρεμισμούς στους νέους μέσω του Αθλητισμού

Στις 25 Νοεμβρίου 2021, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα SPEY, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σήμερα 11 Δεκεμβρίου, είναι η Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού.

Αν και ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει καθιερωθεί η 20η Νοεμβρίου, η 11η Δεκεμβρίου γιορτάζεται επίσης στο ίδιο πλαίσιο, μιας και σε αυτή την ημερομηνία, στις 11 Δεκεμβρίου 1946, ιδρύθηκε η UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά. Η UNICEF έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι υπάρχει μεγάλη αξία στον αθλητισμό και το παιχνίδι. Υγεία, εκπαίδευση και κοινωνικά οφέλη είναι μόνο μερικά από τα πολλά επιθυμητά αποτελέσματα που συνδέονται με την οργανωμένη σωματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, η UNICEF υπήρξε επίσης ισχυρός υποστηρικτής του δικαιώματος των παιδιών στην αναψυχή και στο να ακουστούν οι φωνές τους στο σχεδιασμό και την παράδοση των αθλητικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, γίνεται η συγκεκριμένη ανάρτηση, παρουσίασης του προγράμματος SPEY.

Το έργο SPEY, με επικεφαλής την Ένωση Καταλανικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, συνδυάζει αθλητικές πρακτικές και εγκάρσιες δεξιότητες με στόχο την ελαχιστοποίηση των παραγόντων που παρεμβαίνουν στη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης των νέων.

Επιπλέον, επιδιώκει να βελτιώσει τα κανάλια ενημέρωσης των νέων που διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού και ακολουθεί μια προοπτική βάση φύλου καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.

Με επικεφαλής αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς, το SPEY παράγει αρκετά εργαλεία για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων που στοχεύουν στην πρόληψη του εξτρεμισμού μέσω του αθλητισμού.

Ένα πρόγραμμα σχετικά με το πώς ο Αθλητισμός μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης και να ενισχύσει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Η έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, της Γ.Γ.Α. κ. Γεώργιο Μαυρωτά

Ομιλητές:

Milena de Murga, ψυχολογία και εγκληματολογία. Επικεφαλής των τμημάτων Διεθνούς και Κοινωνικής Δράσης στην Ένωση Καταλανικών Αθλητικών Ομοσπονδιών. Συν-δημιουργός και συντονιστής του έργου SPEY

Manuel Moyano καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κόρδοβα

Neus Arnal, ανώτερη εκπαιδευτικός και ερευνήτρια του έργου SPEY